Αυχενικό σύνδρομο

Home / Αυχένας / Αυχενικό σύνδρομο
Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ο πόνος στον αυχένα που συνοδεύεται με επώδυνη κίνηση του κεφαλιού, αντανάκλαση του πόνου στον ώμο και στο χέρι. Ο ακτινογραφικός έλεγχος πολλές φορές θα δείξει αρθριτικές αλλοιώσεις ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα.

Τυχαίο εύρημα ευθειασμού της σπονδυλικής στήλης δεν αξιολογείται παρ’ όλο που πολλοί συγγραφείς το δέχονται σαν παθολογικό εύρημα. Συνηθισμένη εξέταση είναι το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο όταν δεν έχει ευρήματα δεν αποκλείει την πίεση νεύρων υπεύθυνων για το αυχενικό σύνδρομο.

Δύο είναι οι συνηθέστερες αιτίες αυχενικού συνδρόμου:

  1. Παθήσεις της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης όπως αρθρίτις (άλατα, εκφυλιστικές αλλοιώσεις), δισκοπάθεια.
  2. Παθήσεις του άνω άκρου όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος και ωλένιος νευρίτις.

Η διάγνωση της παθήσεως που προκαλεί αυχενικό σύνδρομο προϋποθέτει σωστή λήψη του ιστορικού του πάσχοντος και μεγάλη εμπειρία του εξετάζοντος ιατρού.

Θεραπεία

Για το μεν αυχενικό σύνδρομο το οποίο προέρχεται από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος ή ωλένιο νευρίτιδα το χειρουργείο στον αγκώνα και στον καρπό δίνει θεαματικά αποτελέσματα και πλήρη ανακούφιση του πάσχοντος από τον πόνο στον αυχένα.

Στην περίπτωση που ο πόνος στον αυχένα προέρχεται από δισκοπάθεια ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις (άλατα) των σπονδύλων της αυχενικής μοίρας χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως mesulid, voltaren  κλπ. και αν δεν υποχωρήσει ο πόνος μπορεί να γίνει τοπική έγχυση (ένεση) φαρμάκων με φάρμακα αντιφλεγμονώδη που έχουν τοπική δράση στο σημείο της βλάβης.

Σπανιότατα, υπάρχουν ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση. Αφού παρέλθει ο πόνος οι ασκήσεις ενδυναμώσεως και ανυψώσεως των ώμων και των ραχιαίων μειώνουν την συχνότητα επαναλήψεως του αυχενικού συνδρόμου.

Call Now Button