Τενοντίτιδα

Home / Διάφορα / Τενοντίτιδα
Τενοντίτιδα

Στην ιατρική όλες οι λέξεις που τελειώνουν σε –ιτις, υποδηλώνουν φλεγμονή. Το σώμα μας, κινείται από μυς και τένοντες. Οι μυς έχουν την ιδιότητα να συστέλλονται και να δίνουν κίνηση στο μυοσκελετικό σύστημα μέσω των τενόντων, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα σημεία που εκφύονται και καταφύονται.

Για να επιτευχθεί κίνηση συνεργάζονται δυο ομάδες μυών. Αυτοί, που εκτείνουν τις αρθρώσεις και αυτοί, που τις κάμπτουν. Η συστολή του μυός κινεί την άρθρωση μέσω των τενόντων. Η υπέρμετρη χρήση ορισμένων αρθρώσεων εκτός της μυικής κοπώσεως, που παρέρχεται με την ανάπαυση, δημιουργεί τενοντίτιδες, οι οποίες είναι μόνιμες κ πολλές φορές χρήζουν χειρουργικής αντιμετωπίσεως.

Η πλειονότητα των ορθοπεδικών, λόγω της χαρακτηριστικής κλινικής εικόνας, θέτουν εύκολα τη διάγνωση. Ελάχιστοι όμως, ασχολούνται με το αίτιο που οδηγεί στην τενοντίτιδα. Λόγου χάρι, ένα άτομο πάσχει από επικονδυλίτιδα (tennis elbow). Αν δεν παίζει tennis, αν δεν έχει πάρει μια βούρτσα να βάψει το σπίτι του, τότε γιατί πάσχει απο tennis elbow;

Η σωστή απάντηση είναι, ότι συνυπάρχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος. Λόγο απωλείας της ισχύος του αντιχειρος, οι μυς του αντιβραχίου βοηθούν την άκρα χείρα, με αποτέλεσμα την κόπωση και την δημιουργία επικονδυλίτιδας. Παραπλήσιοι μηχανισμοί υπάρχουν και αλλού στα χέρια και γενικότερα στο σώμα.

Call Now Button