Καλύτερη οστική ανάπτυξη έχουν οι έφηβοι που παίζουν ποδόσφαιρο σε σύγκριση με όσους ασχολούνται με την κολύμβηση και την ποδηλασία αλλά και τα αγόρια που δεν αθλούνται συστηματικά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Exeter.
Ως γνωστόν η εφηβεία είναι η βασική περίοδος για την ανάπτυξη των οστών, και η πτωχή ανάπτυξη σε αυτό το στάδιο έχει συνδεθεί με μειωμένη κορυφαία οστική πυκνότητα (που επιτυγχάνεται κατά την ωρίμανση του σκελετού, το αργότερο στην ηλικία των 30 ετών) και αυξημένη πιθανότητα οστεοπόρωσης και κατάγματος με την πρόοδο της ηλικίας.
Αν και η κολύμβηση και η ποδηλασία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, εύλογα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσον αφορά τα οστά καθόσον αφορούν ασκήσεις χωρίς μεγάλη φόρτιση, αντίθετα με τα αθλήματα που ανταγωνίζονται τη βαρύτητα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, το badminton, το μπάσκετ και το χάντμπολ.
Στη μελέτη συμμετείχαν 116 έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξε ότι μετά από ένα χρόνο η οστική πυκνότητα των ποδοσφαιριστών ήταν 7% υψηλότερη από αυτή των ποδηλατών στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και 5% υψηλότερη στο μηριαίο αυχένα .
Η έρευνα παρότι εστιάστηκε σε συστηματικά αθλούμενους (9 ώρες την εβδομάδα), οι 3 ώρες εβδομαδιαίως φαίνεται να αρκούν για την οστική ενδυνάμωση. Εν τω μεταξύ στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε μικρή διαφορά στην ανάπτυξη των οστών ανάμεσα στους ποδηλάτες, τους κολυμβητές και την ομάδα ελέγχου, δηλαδή των εφήβων που δεν αθλούνταν συστηματικά, γεγονός που ενδεχομένως απαιτεί την ενθάρρυνση όλων αυτών των παιδιών να ασκηθούν με πιο φορτιζόμενα προγράμματα ασκήσεων.